Project HEEMdata: regie over onze vastgoeddata

Een woningcorporatie is als het ware een datafabriek. We hebben gegevens van zowel onze woningen (o.a. energielabel, oppervlaktes, materialen) als van onze huurders nodig om ons werk goed te kunnen doen.  Dagelijks wordt veel (vastgoed)data toegevoegd, verwerkt en gebruikt. We zijn ons er terdege van bewust dat vastgoeddata steeds belangrijker wordt als onderlegger bij onze besluitvorming. Denk bijvoorbeeld aan de meerjarenonderhoudsbegroting, investeringsbeslissingen en voor de waardering van ons vastgoed in de jaarrekening. Ook de rijksoverheid vraagt om steeds meer vastgoeddata.

In het verleden hebben we de kwaliteit van onze vastgoeddata stapsgewijs verbeterd. Deze aanpak bleek niet effectief. Veel gegevens zijn niet actueel of ontbreken en gehanteerde definities sluiten niet op elkaar aan. De kwaliteit van onze vastgoeddata op orde brengen vraagt om een rigoureuze aanpak: een keer goed met de bezem er doorheen. Daarom hebben we ervoor gekozen om binnen een kort tijdsbestek circa 10.000 woningen in BIM uit te werken en te verrijken met data die in het veld is opgehaald. En wellicht nog belangrijker, ervoor zorgen dat de data op orde blijft.
Binnenkort starten we met dit project: HEEMdata. Medewerkers van PVM bezoeken in een periode van acht maanden al onze woningen. PVM neemt de vastgoeddata op en checkt gelijk een aantal contactgegevens van de huurder.

Deze uitdaging gaan wij samen aan met PVM, Tekenplus en Vabi. De data die PVM en Tekenplus op een slimme manier verzamelen landt integraal in Vabi Vastgoeddata.
Daarna kunnen alle collega’s van HEEMwonen de data gebruiken bij hun werk.

Door de jarenlange ervaring, expertise en betrokkenheid van PVM, Tekenplus en Vabi zijn we ervan overtuigd dat we er samen iets moois van gaan maken.

Nenad Bogdanovic, medewerker Vastgoed

Frank Vos, directeur Bedrijfsvoering

HEEMwonen