BLOG: Van mbo-stage naar fulltime job

Tijdens mijn mbo-opleiding bouwkunde ben ik door middel van verschillende stageperiodes goed voorbereid op een baan in dit brede vakgebied. Ik volgde diverse meewerkstages waarin ik 32 uur per week bij een bedrijf meeliep. Zo kreeg ik een beeld van het vakgebied, maar er ontstond ook twijfel. Stagelopen is immers toch heel anders dan het ‘echte’ werken. Ik heb tijdens mijn stageperiodes dan ook getwijfeld of deze opleiding wel echt bij me paste.

Mijn laatste stage liep ik bij PVM en in die periode werd al mijn twijfel volledig weggenomen. Ik zag een totaal andere vorm van werken en handelen, en gebruikmaken van kennis en inzet. Tijdens mijn stage bij PVM vond ik dan ook eindelijk echt plezier in het werk.

Ik mocht als stagiair bij PVM verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals het bepalen van hoeveelheden en het maken van planningen. Mijn werkzaamheden werden altijd achteraf gecontroleerd door collega’s van PVM die hiervoor verantwoordelijk waren. Zo ontstond er voor mij een stimulerende omgeving waarin ik nieuwe kennis kon opdoen en werkzaamheden kon uitvoeren die ik op school niet had geleerd. Mijn stage bij PVM was dan ook een waardevolle en belangrijke aanvulling op mijn opleiding, waardoor ik mij beter kon ontwikkelen in mijn vakgebied.

Eén van de belangrijkste aspecten van mijn stage bij PVM is dat ik heb geleerd om met een bouwtechnisch oog naar een gebouw te kijken. Zo weet ik nu wat er aan een gebouw moet gebeuren om het in een goede staat te behouden.

Na mijn afstuderen ben ik met veel plezier in dienst gegaan bij PVM. De overstap van stagiair naar fulltime collega verliep vloeiend en in de loop der tijd kreeg ik steeds meer vrijheden. Mijn kennis over het vak verbreedde zich steeds verder en door mee te lopen met uiteenlopende inspecties kwam ik steeds weer tot verschillende conclusies.

Inmiddels ben ik alweer een jaar verder en heb ik meer verantwoordelijkheden en taken binnen het bedrijf gekregen. Zo ben ik momenteel bezig met het uitvoeren van conditiemetingen, het bepalen van hoeveelheden en het maken van planningen. Tijdens mijn stage deed ik al wel de administratieve kant van deze taken, maar inmiddels voer ik het gehele proces zelf uit.

Op het gebied van mijn persoonlijke ontwikkeling en het verbreden en verdiepen van mijn kennis blijf ik bij PVM stappen zetten. Ik kan nu bijvoorbeeld energielabels voor woningen bepalen en opnemen. Om dit te mogen doen moest ik een examen afleggen, waarvoor ik ben geslaagd. Dit is slechts één van de voorbeelden van taken en kennis die ik niet op school heb geleerd, maar in de praktijk bij PVM heb opgedaan.

Ik ben leergierig en bij PVM krijg ik de mogelijkheid om mezelf steeds verder uit te dagen en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen binnen mijn vakgebied. Hierdoor staat mijn persoonlijke ontwikkeling nooit stil en kan ik blijven groeien. De komende tijd wil ik dan ook graag verschillende cursussen volgen en actuele thema’s bijhouden, zodat ik mijn kennis kan verbreden in de richting van werktuigbouwkunde en/of installatietechniek.

Mayke van Engelen